Placeringsförfrågan & Journummer
010-16 00 676
Avsikten med Motiverande samtal är att övervinna motstånd och apati – att motivera de omotiverade.
Alla bär på vilja och förmåga att känna sig motiverade. Denna utbildning handlar om ett relationellt sätt att locka fram det bästa hos dem vi möter i behandling, utbildning, boenden, vård eller socialt arbete. Innehållet bygger delvis på den evidensbaserade metoden Motiverande samtal (MI) och de processer som tar fram viljan, motivationen och skapar engagemang och är en effektiv väg att hjälpa individer fast i krisreaktioner samt bryta destruktiva beteenden. Utbildningens kärna handlar om människosyn och empati. Nyckeln är att på ett professionellt sätt komma individen riktigt nära och få den att känna att vi vill väl på riktigt. Stor del av utbildningen handlar om implementering av detta relationella sätt att arbeta. En modell presenteras där Motiverande samtal kombineras med ett kognitivt förhållningssätt. Implementeringen blir det viktiga. Målet är att deltagarna ska lära sig att guida människor mot resultat och mål. Den verkliga evidensen när vi arbetar bland människor är att vi ser hur människor hjälper sig själva och skapar resultat i sina egna liv. MI har tyvärr blivit en metod där fokus ligger alldeles för mycket på verktyg. Utbildningen Introduktion till Motiverande samtal bygger på att relation är det primära och metod är det sekundära. Ett sätt att genom starkt engagemang guida individen till mätbara och påtagliga förändringar med höjd livskvalitet.
INNEHÅLL
– Vad är Motiverande Samtal, vad är förändring?
– Kärnan i Motiverande Samtal, MI-principer, processer, människosyn och förhållningssätt.
– Motiverande Samtal är ingen metod utan ett sätt att relatera.
– Engagemang; att bygga förtroende och relationer.
– Fokus; vikten av strategi och inriktning.
– Att framkalla och förbereda för förändring.
– Från motivationsarbete till individens egna beslut att komma vidare.
– Utbildningen varvar teori med praktiska övningar.
FAKTA
Längd: 3 dagar fördelade på 2 plus 1 dag. 4-5 och 27 maj
Riktar sig till organisationer vars medarbetare möter krisdrabbade eller omotiverade individer. Motiverande samtal ger medarbetarna ett framgångsrikt professionellt förhållningssätt i dessa möten. Utbildningen kombinerar teori med praktiskt processarbete för att utveckla verktyg för att stärka individer med svag egen motivation.
Kostnad: 5 500kr
Utagerande beteende där individen har tappat kontrollen över sitt uppträdande kan bland annat framkallas av akut kris, upplevelse av maktlöshet, funktionsnedsättning, missbruk eller rubbat rättvisepatos.
Utmaningen är att professionellt möta och hantera dessa individer på ett sätt som mildrar och inte förstärker beteendet. Utbildningen bygger till stor del på praktiska övningar där målet är att få medarbetarna att känna sig trygga i utmanande situationer, vilket är avgörande för att det lågaffektiva bemötandet ska fungera. Utbildningen knyter an till Motiverande samtal med en insiktsfull syn på den egna värdegrunden och en fördomsfri människosyn. Här ingår även förebyggande arbete och vikten av sunda gränser för att ge de utagerande trygghet. Utbildningen tar inte upp fysiska ingripanden eller självförsvarstekniker.
INNEHÅLL
– Vad är lågaffektivt bemötande?
– Relationen mellan lågaffektivt bemötande och aggression.
– Förebyggande insatser.
– Vanliga mönster kring utagerande och aggression.
– Självkännedom hos medarbetarna.
– Konkreta verktyg vid intervention, ingripande och medling.
– Att känna till förordningar och gränser.
– Vikten av att och hur vi följer upp incidenter.
FAKTA
Längd: 1 dag. 28 maj
Utbildningen riktar sig till medarbetare där vardagliga situationer kan utvecklas till utagerande, till exempel på skolor, HVB-hem och behandlingshem. Lågaffektivt bemötande är också effektivt inom service och handel, till exempel för dem som sköter kundtjänst och reklamationer.
Kostnad: 2 500kr
Utbildningen i kris och krishantering är grundläggande och vänder sig till organisationer och företag där medarbetarna möter och arbetar med individer i kris, exempelvis inom vården, HR-avdelningar inom såväl näringsliv som offentlig sektor, socialtjänsten, skola samt behandlingshem.
Målet är att höja medarbetarnas kompetens för att möta individer i kris och ge ett professionellt förhållningssätt så att arbetet inte tär på deras egen hälsa. Hög kompetens bland medarbetarna bidrar markant till att förkorta tiden som den drabbade går igenom sin kris. Kris är så mycket. Gemensamt är att det invanda går i krasch och att livet ändå måste fortsätta. Det kan vara dödsfall, skilsmässor, ekonomisk ruin men också helt vanliga livsfaser som innebär att hitta sig själv eller att acceptera åldrandet. Kriser drabbar alla och de drabbar blint och plötsligt. Utgångspunkten är den drabbade individens upplevelse och situation. Individens behov är överordnad metoder och verktyg. För att möta krisdrabbade på ett konstruktivt sätt måste vi själva ha insikt i våra kriser. Genom kunskap om hur vi hanterat våra egna kriser kan vi förstå hur det är att vara i kris. Men vi ska vara noga att inte tolka andra genom vår egen livserfarenhet.
INNEHÅLL
– Vad är en normal livskris kontra diagnostiserbar mental ohälsa
– Krisreaktioner och hur vi praktiskt bemöter dem.
– Det existentiella och det ordlösa i krishantering.
– Ett förhållningssätt som fokuserar på lösningar vid bearbetning av krisbeteenden.
– Individen i fokus och krishantering på individens egna villkor.
– Nätverks- och relationsinventering för såväl behandlare som klient
– Att lämna krisen och gå vidare.
FAKTA
Längd: 3 dagar, 16-18 Mars
Inledningen på utbildningen ger en introduktion i kris och krishantering. Under utbildningen är arbetet såväl praktiskt processinriktat som teoretiskt. Målet är att medarbetarna efter utbildningen effektivt och professionellt ska kunna möta individer i kris.
Kostnad: 5 500kr